MISLI KAO ČUDAK

Današnje predavanje proteklo je u opuštenoj atmosferi dok nam je kolega Andrija pričao o utiscima nakon pročitane knjige „Think like a freak“ autora Stivena Levita i Stefana Dž. Dibnera.

Ova svetski poznata knjiga na duhovit način objašnjava se ljudi suočavaju sa svakodnevnim predrasudama i unapred iskreiranim scenarijima. Knjiga je puna interesantnih priča, a Andrijina omiljena je ona o finalnoj utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu. Evo kako ona ide:

Situacija je sve ili ništa, pobednika će odlučiti penali. Najbolji igrači treba da gađaju penale i naravno da daju (sve) golove. Na prvi pogled kao najsigurnija opcija deluje šut u stranu, s obzirom da je golman ionako u agoniji jer ne zna na koju će stranu igrač ciljati, ali je isto tako i igrač obuzet strahom od mogućeg neuspeha. Osim toga i on je u dilemu da li da šutira udesno ili ulevo.

Dosadna statistika kaže da 57% vremena golmani skoče u levu stranu u pokušaju da uhvate loptu, jer većina fudbalera šutira desnom nogom, koja se smatra jačom. U desnu stranu skaču 41% vremena. Prostom matematikom videćemo da su 57% + 41% = 98%, što dalje implicira pitanješta radi golman u preostala 2% vremena. Odgovor je da stoji u sredini.

To dalje znači da bi udarac u sredinu najverovatnije rezultirao time da lopta uđe u mrežu. Sa ovakvom računicom, prosto je iznenađujuće kako nema više  uspešnih penala. Jednostavno je – gađaš sredinu i daš gol. Šta je tu problem, pitate se?

Pa u tome što udarac u sredinu predstavlja jedan od dosadnih i nesportskih načina da se izvede penal. Pojedini ljubitelji sporta smatraju ovakav udarac ne preterano spektakularnim, dok drugi čak idu korak dalje nazivajući ga varanjem.

Pored toga, ne smemo isključiti šansu da golman ipak uhvati loptu što će dodatno potkopati ugled fudbalera koji se čak nije ni potrudio da gađa u stranu i još pritom nije dao gol.

Na kraju ove priče autori konstatuju da biti u pravu često znači biti nepopularan i ostavljaju čitaoce da sa pitanjem: “ Da li biste radije bili  nepopularni pobednik ili omiljeni gubitnik?”

Šta biste vi izabrali?