REACT NATIVE ZA KRAJ 2018. GODINE

Četiri dana pred najluđu noć naša koleginica Dunja održala je predavanje na temu React i React Native. Ovo je ujedno i poslednje predavanje u, za Sipod veoma radnoj i uspešnoj 2018. godini. Iako sa nestrpljenjem iščekujemo šta će nam doneti nova 2019. godina, podjednako smo nestrpljivi da sa vama podelimo Dunjino predavanje.

REACT

React je moderna JavaScript biblioteka koja se koristi za jednostavno kreiranja i održavanja kompleksnih UI komponenti, kao i njihovu kompoziciju u kompletne stranice. Ova biblioteka je prvobitno kreirana od strane Facebook, a globalnu popularnost je stekla kada je postala Open Source rešenje.

React omogućava pregled podataka zapisanih preko HTML-a. Ovi pregledi su obično obezbeđeni korišćenjem tzv komponenti. Svaka od ovih komponenti može sadržati dodatne komponente koje su definisane kao prilagođene HTML oznake. Najveće prednosti React-a su jednostavnost kreiranja i održavanja komponenti, koje se lako mogu ponovo iskoristiti pri kreiranju kompleksnijih komponenti i stranica.

REACT NATIVE

React Native je varijacija React-a, a koja služi za razvijanje izvornih aplikacija. Koristi se za razvoj mobilnih aplikacija za IOS i Android. Objavljen na Facebook-ovoj konferenciji 2015. godine kada je i postao kod otvorenog tipa.

Veb programeri, koji poznaju JavaScript, mogu koristiti React Native za rad na izvornim projektima koristeći prethodno znanje JavaScrita.

U React Native-u je moguće brže razviti aplikacije, a one dalje omogućuju da se na najbolji mogući način iskoriste funkcionalnosti pametnih telefona, jer se brže otvaraju, efikasnije su i nude optimizovano korisničko iskustvo.

Možemo zaključiti da React Native omogućava programerima da kreiraju moćne mobilne aplikacije koristeći svoje postojeće JavaScript znanje. Pored toga on obezbeđuje brži razvoj mobilnih uređaja i efikasnije deljenje koda preko iOS-a, Android-a i veba, ne utičući pritom na iskustvo krajnjeg korisnika ili kvalitet aplikacije.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate više o ovoj temi kliknite ovde.