CRON JOB – IDEALAN ALAT ZA REPETIVNE ZADATKE

Na današnjem predavanju u Sipodu, Ladislav nam je predstavio cron job, idealan alat za repetitivne zadatke.

ŠTA JE CRON I ŠTA SU CRON JOB-OVI?

Cron je uslužni Linux program pomoću koga se mogu pokretati procesi na serveru u određeno. Uz pomoć Crona može se jednostavno podesiti periodično otvaranje određenih sajtova ili inicirati započinjanje različitih programa ili skripti. Rezultat pokrenute skripte ili sajta može biti poslat na određeni mail. Neki programi kao što su Joomla ili WordPress traže cron job radi administracije sistema.

Ova funkcionalnost je korisna, na primer, u slučaju potrebe za periodičnim ažuriranjem baze podataka. U situaciji kada postoji skripta koja briše fajlove ili ažurira određene baze Cron obezbeđuje da ona radi na svakih par sati. Ovo se dešava iz razloga što će Cron job izvršava zadatak onako kako ga je korisnik konfigurisao.

KAKO SE KORISTI CRON JOB-OVI?

Ono što je bitno napomenuti jeste da je korišćenje crona veoma jednostavno. Pomoću crona se sistemu da komanda periodično poseti određeni sajt. Uzmimo za primer skript koji ažurira bazu podataka koji treba da se startuje svakog dana. Sve što je potrebno uraditi jeste uploadovanje tog skripta na sajt i podešavanje crona da posećuje tu adresu jednom dnevno. Da, toliko je jednostavno.

Skripte koje su izvršene kao cron job-ovi obično se koriste za izmenu datoteka ili baza podataka. Naravno, mogu se koristiti i za druge zadatke koji ne menjaju podatke na serveru, kao što je, na primer, slanje obaveštenja email-om.

Programeri koriste cron kako bi automatizovali slanje mailova, kako bi automatski ažurirali statistiku ili povratili statičke stranice a iz dinamičkih izvora. Cron jobovi su veoma korisni prilikom automatizovanih, repetitivnih zadataka.

Za većinu cron jobova postoje tri uvek prisutna elementa: uvijek prisutna:

1. Skripta koja izvršava neki zadatak

2. Komanda koja ga pokreće, a koja se može kreirati iz Cpanela ili pomoću editora.

3. Akcija ili rezultat obrade. U većini slučajeva radi se o čišćenju, optimizaciji baze, tmp direktorija ili o slanje email obavijesti.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći na linku u dnu teksta.


https://www.sitepoint.com/introducing-cron/