FOLKLOR U SIPODU

Otkako smo započeli ovaj ciklus predavanja u našom komaniji, gde svake nedelje jedan od nas drži predavanje na odabranu temu, nismo imali zanimljivije predavanje od onog koji nam je priredio kolega Nikola.

Osim što je izvrstan programer, Nikola, između ostalog, trenira folklor više od deset godina, a takođe je vičan i u tradicionalnom pevanju.

U želji da poveže svoju profesiju i hobi, Nikola nam je predstavio aplikaciju  izdavanje i evidentiranje narodne nošnje koju je razvio u okviru svog master rada na Fakultetu organizacionih nauka. I to noseći tradicionalnu ličku kapu, koju je dobio kao nagradu na učešću u takmičenju sa kulturno umetničim društvom čiji je član.

U suštini mobilna aplikacija za izdavanje i evidentiranje narodne nošnje u kulturno umetničkim društvima nudi mogućnost pregleda, unosa i ažuriranja statusa nošnje, pregleda, unosa zaduženja, odnosno ko je, kada uzeo određeni komplet. Pored toga aplikacija nudi i mogućnost razduživanja nošnje, štampanje reversa i koda kompleta nošnje; naime, svaki komplet nošnje ima sopstveni QR kod.

Aplikacija sadrži i mogućnost brisanja zaduženja nošnje, kao i samog kompleta nošnje iz sistema.

Ovaj sistem je prvenstveno namenjen garderoberu, ali ga mogu koristiti i drugi umetnici iz folklorne branše.

Osim što je ovo bilo nama veoma interesantno predavanje, ovo je ujedno i izvrstan način prmene mobilnih tehnologija za upravljanje resursima kulturno umetničkih društava.