IZDAVANJE NARODNIH NOŠNJI

O tome kako savremene tehnologije mogu da služe kulturi, najbolje govori aplikacija za evidenciju narodnih nošnji koju je izradio naš kolega Nikola.

Nikola nam predstavio aplikaciju za evidentiranje narodnih nošnji koja je deo njegovog master rada na Fakultetu organizacionih nauka. Svoje predavanje Nikola je održao noseći tradicionalnu ličku kapu, koju je osvojio na takmičenju sa kulturno umetničkim društvom čiji je član. Osim što se bavi programiranjem više od deset godina, Nikola je vešt u tradicionalnom pevanju i folklornim igrama.

Otkako smo započeli ovaj ciklus predavanja u Sipodu u kome svako od nas drži četvrtkom predavanje na odabranu temu, nismo imali zanimljivije predavanje od Nikolinog.

Mobilnu aplikaciju za evidentiranje narodnih nošnji, folklorna društva koriste za pregled, unos i ažuriranje statusa nošnje. Pored toga aplikacija nudi mogućnost pregleda i unosa zaduženja, odnosno ko je, kada uzeo određeni komplet. Aplikacija ima i opciju razduživanja nošnje, štampanje reversa i koda kompleta nošnje. Naime, vaki komplet nošnje ima sopstveni QR kod. Pomoću tog QR koda može se sigurno i jednostavno pratiti izdavanje i razduživanje nošnje.

Aplikacija sadrži i mogućnost brisanja zaduženja nošnje, kao i samog kompleta nošnje iz sistema. Na taj način mogu jednostavno da se vrše izmene i ažurira evidencija kostima koje se nalaze u garderoberu folklornog društva.

Ovaj sistem je prvenstveno namenjen garderoberu, ali ga mogu koristiti i drugi umetnici iz folklorne branše. Takođe, aplikacija je pogodna i za svako drugo evidentiranje, pregled, unos, izdavanje i razduživanje koje koriste druge umetničke ustanove.

iOsim što je ovo bilo nama veoma interesantno predavanje, ovo je ujedno i izvrstan način primene savremenih tehnologija za upravljanje resursima kulturno umetničkih društava.